top of page

Pikseli -vauvanviltti


Kuva: (C) @taitolehti

No niin! Tämä on ohje jota aloin suunnittelemaan jo helmikuussa 2017 ja mielessäni sillä oli aina työnimi "Plussaa!!" koska silloisessa elämän vaiheessani tein elämäni ensimmäisiä positiivisia raskaustestejä, ja hurahdin hetkeksi itsekin netistä löytyvään plussa-tikku -huumaan jota muutkin juuri raskaaksi tulleet naiset levittivät. Jos olet testannut positiivista some-aikana, tiedät todennäköisesti mitä tarkoitan!

Viltin lopullinen kuvio ei sitten lopulta ollut aivan plus -muotoinen, mutta mielestäni hauska silti. Saipa viltti sitten kuitenkin nimensä erään mamma-ryhmäläiseni ehdotuksesta.

Viltin väritys oli alunperinkin tarkoitus olla sopiva sekä tytölle että pojalle, ja oikeastaan idea kumpusi siitä kun minua alkoi harmittamaan koko ajatus tyttö/poika -väreistä, ehkä hieman myös johtuen tämänhtekisestä keskustelusta, jota yhteiskunnassa käydään sukuopuolesta.

Onko se nyt oikeasti niin tarkkaa? Silloin alussa en tietenkään itsekään tiennyt oman lapseni sukupuolta ja katselin kaupoissa lähinnä sukupuolineutraaleja lastentarvikkeita.. tosin kun sukupuoli varmistui, (se on poika!) hoksasin, että olisi tuntunut huomattavasti helpommalta ajatukselta pukea tyttö poika-vaatteisiin tai "poika-väreihin" kuin toisin päin. Miksi näin on? Aikuisinakin meille naisille sallitaan käyttää miesten vaatteita mutta miehille ei niinkään naisten vaatteita.. kumma juttu.

No anyways, takaisin vilttiin. TAITO-lehden ohjeesta Pikseli-viltistä löytyy kaksi eri versiota: kummatkin kudottu samaan tummansiniseen loimeen.

Toisessa on Noro Shinryoku lankaa sateenkaariväreissä (yllä), väritystä jota aloin kutoessa kutsumaan nimellä "Rainbows and Unicorns", ja toisessa on Esito -huopalankaa persikanvärisenä.

Persikanvärinen versio Esito Huopa-langasta. Kuvalähde: Taito-lehti

Lapsenlapsille ja muille sukulaisvauvoille tehdään paljon rakkaita käsitöitä, ja me tekijät voimme omalta osaltamme vaikuttaa ainakin jossakin määrin mitkä ovat tyttö tai poikavärejä... vai onko sillä väliä?

Oli lapsi sitten minkä sukupuolinen tahansa, nyt ja myöhemmin, niin ehkä jo vauva-vaiheessa voimme alkaa pikkuhiljaa murtamaan näitä tarkkoja sukupuolen rajoja. Jos ei muuten, niin siksi että meille kaikille löytyy tilaa yhteiskunnassa. Tässä onkin hyvä hetki tehdä kirjasuositus: Jeffrey Eugenideksen kirjoittama Middlesex oli minusta aikoinaan aivan loistava.

Koska minulla oli vielä loimia jäljellä, kudoin sitten vielä itselleni yhden viltin Quince & Co nimisen merkin Owl -langasta, joka on hieman tweedmäistä ihanan meleerattua villa-alpakkaa. Sitä meni tosi vähän loppujen lopuksi, vain 150g!

Tässä sinisessä siksak-kuvion muodostavassa versiossa poljenta on 6, 5, 4, 3, 6, 5 ,4, 3.. jne ja tietenkin palttina -polkuset ja -heitot väliin.

Ja kyllä, tein sen sinisenä pojalleni, mutta oikeastaan tein sen lähinnä itsäni ja omaa värisilmää ajatellen.. olen aina ollut poikatyttö. Tai oikeastaan poikanainen, pikkutyttönä minulle kelpasi vain pinkki.

Viltin ohje löytyy uusimmasta Taito-lehdestä 5/2017.

Olisi taas hauska jos saan kuulla teistä jotka kutovat ohjeistani! Käyttäkää #susivillafortaito instassa tai facebookissa niin löydän teidät ;)

Recent Posts
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • TripAdvisor - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page