top of page

Yrittäjyyden teemavuosi Oulun Yliopistolla

Oulun Yliopistolla vietetään tänä vuonna Yrittäjyyden teemavuotta (linkki heidän sivuille), ja he päättivätkin panostaa hieman erilaisiin markkinointimateriaaleihin kuin pelkästään perinteisiin julisteisiin ja flyereihin, nimittäin kävin tiistaina ompelemassa aimo läjän neulegraffiteja kiinni yliopiston pylväisiin ja kaiteisiin! Niille, joille neulegraffiti (engl. "yarnbomb" tai "knit graffiti") ei ole ennestään tuttu, niin se on siis eräänläinen reviirinmerkkaus, jolla neuleella tägätään paikka kuin paikka omalla puu(lanka)merkillä. Joskus mediassa on tullut nähtyä kokonaisia puita tai jopa autoja käärittynä neuleisiin, mutta nyt pysyttiin hieman niukemmissa meiningeissä, eli keltaisissa tuubeissa, joissa vilahtelee kampanjan "Yrittäjyys" logo.

Kiitän kovasti Oulu Business Kitchenin Johanna Blueminkiä, joka mahtavan ennakkoluulottomasti kesällä alkoi minulta kyselemään josko voisi toteuttaa Yrittäjyys- kampanjan markkinoinnin osittain neuleita käyttäen.

Ja voiko! Aloin heti suunnittelemaan miten ihmeessä saisin neulottua mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti neuleita, joita olisi vieläpä mahdollisimman nopea ja helppo kiinnittää koulun kampukselle.

Ja aika hauska projektihan tästä tuli. Kaiken kaikkiaan olen neulonut (ootappa, otan laskimen esiin) 68 metriä tuubia!!!! kampanjaa varten ja päätellyt lähemmäs 5000 silmukkaa... Hommaa auttoi suuresti keväällä hankkimani neulekone addi express, mutta olipa siinä kuitenkin jonkun verran vääntämistä ;)

No miksi sitten neuleita eikä julisteita? Levittämällä yrittäjyys-sanomaa lämpimän keltaisilla neuleilla haluttiin Oulun Yliopistolla tuoda esille yrittäjyyden pehmeämpää puolta ja kokonaisvaltaisuutta. Ehkä hieman myös murtaa mahdollisia stereotypioita yrittäjyydestä ainoastaan kylmän kapitalistisena ammatinalana. Yrittäjinä toimii monenlaisia ammttiosaajia alasta riippumatta, myös humanistiselta puolelta löytyy erinomaista yrittäjä-materiaalia juuri yrittäjyyden luovan ja inhimillisen puolen ymmärryksen takia.

Neuleiden kiinnitys yliopistolle

Minulla meni päivä siinä neuleita kiinni kouluun ommellessani ja kuten aina käsien touhutessa työn parissa, siinä tuli mietettyä kaikenlaista mm. meidän maamme tämänhetkisen politiikkakeskustelun varjossa.

Se tuntui jotenkin niin symboliselta kun villaisen lämmin kaulahuivi, jossa lukee yrittäjyys kietoutui pylvään ympäri ja antaa rakennukselle halin.

On se vain niin, että yrittäjyys lävistää ja peittää melkein kaikki elämän- ja yhteiskunta-alueet ennemmin tai myöhemmin. Tai ainakin itse koen aika vahvasti niin just nyt yrittäjien penskana, yrittäjän vaimona ja kahden yrittäjän miniänäkin vielä.

Yrittäjyys voi olla se lämmin hali joka tuo ihmisen siihen oman ydinosaamisensa pariin, joka antaa muille työpaikan, se asia, joka tuo paikkakunnille aihetta ylpeyteen. Suomenkielinen sana "yrittäjä" on itse asiassa hieman hassu. Yrittäjä?! Kyllä useimmat tuntemani yrittäjät ovat tekijöitä ennemmin kuin pelkkiä yritykseen tyytyviä yksilöitä.

Ja se tekemisen meininkihän on se paras juttu yrittäjyydessä ;)

Suosittelen kaikkia rohkeasti osallistumaan yrittäjyyden teemavuoden tapahtumiin, vaikka omaa ideaa ei vielä olisikaan. Siinä nimittäin oppii hyvin paljon itsestään ja oppii toimimaan oma-aloitteisesti myös monenlaisessa muussa työelämässä.

Mielenkiinnolla katsotaan miten ne neuleet pysyy siellä kampuksella ja mitä me keksimme niille kampanjan päätyttyä. Minut yllätti vähäsen se, että ainoastaan yksi nainen rohkaistui kysymään mistä on kyse, ja hän sattuikin tietämään neulegraffitesita jo ennestään. Ennen kaikkea yllätyin siitä, miten kesken lounasruuhkan minä istuin portaikossa opiskelijoiden jalkojen suunnilleen vilistäessä ohi eikä kukaan kysynyt mitään? Onko se niin normi homma että joku istuu siiinä puhdetyönsä kanssa ompelemassa? Henkilökuntakin vissiin tottunut näkemään vähän kaikenlaista tallaajaa niin isolla koululla. Tai sitten suurin osa oli fukseja ja heitä ehkä ujostutti hieman... en tiedä. Olisi hauska testata sama homma omalla koululla, joka on huomattavasti pienempi kampus.

Recent Posts
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • TripAdvisor - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page